הילדים בררניים באוכל? הינה דרכים להגניב אוכל בריא לילדים שאוהבים להתווכח

אכילה בררנית היא תופעה נפוצה בקרב ילדים, ולא מעט הורים מוצאים את עצמם במאבק יומיומי בניסיון לגרום לילדיהם לאכול מזון בריא, כך שהסירוב לטעום מאכלים חדשים, ההעדפה הבלעדית של פחמימות והוויכוחים האינסופיים סביב שולחן האוכל הם מוכרים להורים רבים. איך להגניב להם אוכל בריא? הינה דרכים יצירתיות להכניס מזונות בריאים לתפריט של הילדים, גם אם הם נחשבים ל"אכלנים בררניים" במיוחד.

הסוו ירקות במנות אהובות

אחת השיטות היעילות ביותר היא להסוות ירקות בתוך מאכלים שהילדים כבר אוהבים. למשל, ניתן לטחון גזר, קישואים או דלעת ולשלב אותם ברוטב עגבניות לפסטה או פיצה, ואפשר גם להוסיף ירקות מגוררים דק לקציצות בשר, לשקשוקה או לתבשילים אחרים. הירקות "נעלמים" בתוך המנה, אבל הערכים התזונתיים שלהם נשארים. ניתן ליצור גם ממרחים ביתיים שמשלבים קטניות וירקות. לדוגמה, חומוס ביתי עם תוספת של סלק צלוי, גזר מאודה או אבוקדו. הצבעים המעניינים מושכים את הילדים לטעום, והם נהנים מהטעמים בלי לדעת שהם צורכים מזון בריא.

הציגו את האוכל בצורה יצירתית

לפעמים העניין הוא לא בטעם אלא בצורה שבה האוכל מוגש. ארוחות צבעוניות שמסודרות בצורה מעניינת יכולות לגרום לילדים סקרנים יותר לגבי האוכל שלהם. נסו ליצור "פרצופים" מירקות על הצלחת, הכינו "רכבת" מפלחי פירות או השתמשו בחותכני עוגיות כדי ליצור צורות מעניינות מירקות. שימוש בכלי אוכל צבעוניים, קשיות שתייה מעוצבות או מזלגות קטנים במיוחד יכול גם הוא להפוך את זמן הארוחה למהנה יותר ולעודד את הילדים לאכול מזונות שבדרך כלל היו מסרבים להם.

ערבו את הילדים בהכנת האוכל

כשילדים משתתפים בתהליך הכנת האוכל, הם נוטים יותר לטעום את התוצאה הסופית. אפילו משימות קטנות כמו שטיפת ירקות, ערבוב מרכיבים או קישוט הצלחת מגבירות את הסיכוי שהילד ירצה לטעום את מה שהכין. גינת ירק ביתית, אפילו גינה קטנה על אדן החלון, יכולה לעורר התלהבות אצל ילדים. כשהם מגדלים את הירקות בעצמם, הם מפתחים תחושת בעלות וגאווה שמעודדת אותם לאכול את מה שגידלו.

שילוב שמן זית כתית בתזונת הילדים

שמן זית כתית הוא מרכיב נהדר להעשרת התפריט של ילדים, כי הוא מכיל שומנים בריאים שחיוניים להתפתחות המוח ולספיגת ויטמינים מסוימים. אפשר להוסיף אותו לירקות מאודים כדי לשפר את הטעם, לערבב מעט בפירה או ברטבים ביתיים, או אפילו להשתמש בו כבסיס לממרחים ביתיים טעימים. ילדים רבים אוהבים לטבול לחם בשמן זית עם מעט מלח או להתנסות ב"טעימות שמן" בדומה לטעימות יין למבוגרים שהיא פעילות שיכולה להיות כיפית ולהרחיב את אופקי הטעם שלהם.

 

אוכל בריא לילדים

 

הכירו להם מזונות חדשים

כדאי ליישם את "חוק הביסים" שאומר לבקש מהילד לקחת ביס קטן אחד בלבד ממאכל חדש, דבר שמפחית את החרדה ומגביר את הסבירות שהוא יטעם. עם הזמן, ככל שהילד נחשף יותר למאכל מסוים, כך גוברים הסיכויים שהוא יקבל אותו. אל תשכחו את כוחה של הדוגמה האישית, כי כשילדים רואים את ההורים והאחים נהנים ממזון מסוים, הם נוטים יותר לרצות לנסות אותו בעצמם, כך שארוחות משפחתיות הן הזדמנות מצוינת להדגים התנהגות אכילה בריאה.

שדרגו את הטעם של ירקות

לפעמים הבעיה היא לא בירקות עצמם אלא בדרך ההכנה שלהם. ירקות מבושלים מדי עשויים להיות רכים מדי ובעלי טעם חלש, ולכן נסו לאפות ירקות בתנור עם מעט שמן ותבלינים, לצלות אותם על הגריל או להגיש חלק מהירקות טריים עם מטבל טעים. ניתן גם להכין מיצים או שייקים שמשלבים פירות וירקות. התוצאה מתוקה וטעימה, אבל עדיין עשירה בוויטמינים ומינרלים. שייק תות עם תרד, למשל, הוא דרך נהדרת להכניס ירקות עלים לתפריט של ילדים.

השתמשו בחלופות תזונתיות יצירתיות

אם הילד מסרב לאכול קבוצת מזון מסוימת, חפשו חלופות באותה קבוצה תזונתית. למשל, אם הילד לא אוהב חלב, נסו לשלב בתפריט יוגורט, גבינה או מוצרי סויה מועשרים בסידן, ואם הוא לא אוהב בשר, הציעו קטניות, טופו, ביצים או אגוזים כמקורות חלבון. זכרו שאין צורך להתעקש על מזון ספציפי אם יש חלופות בריאות שהילד כן מוכן לאכול, והעיקר הוא לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת ככל האפשר.

צרו אווירה נעימה בזמן הארוחות

האווירה סביב שולחן האוכל משפיעה מאוד על הרגלי האכילה של ילדים. נסו להימנע מלחצים וויכוחים בזמן הארוחות, ובמקום זאת, הפכו את זמן האוכל לחוויה נעימה ומהנה. אל תשתמשו באוכל כפרס או כעונש והימנעו מלהכריח ילדים לסיים את האוכל שבצלחת, כי בדרכים האלה, אתם עלולים ליצור יחס שלילי לאוכל ולהפוך את הארוחות למאבקי כוח.

לסיכום

התמודדות עם ילדים בררנים באוכל היא לא פשוטה, אבל עם קצת יצירתיות, סבלנות וטכניקות מתוחכמות ניתן להרחיב את מגוון המזונות שהילדים מוכנים לאכול. זכרו שהרגלי אכילה בריאים נבנים לאורך זמן ושהתפקיד שלכם כהורים הוא להציע מגוון של מזונות בריאים ולהפוך את חוויית האכילה לחיובית. עם הזמן, רוב הילדים מרחיבים את העדפות האכילה שלהם, במיוחד אם ממשיכים להציע להם מזונות חדשים בדרכים מושכות ולא לחוצות. אז, קחו נשימה עמוקה, אזרו סבלנות ואל תוותרו על המאמץ להעניק לילדיכם את התזונה הטובה ביותר שהם יכולים לקבל.

נגישות