עבירה שיש עמה קלון – השלכות ודרכי התמודדות שחשוב להכיר

עבירה שיש עמה קלון היא הגדרה די עמומה למשהו כל כך חמור. אם ברצןנכם להבין בדיוק במה מדובר, מה ההשלכות המשפטיות ובאילו דרכים אפשר להתמודד ולצמצם את העונש ככל הניתן – הצטרפו אלינו, עורכי דין מנוסים עם וותק גדול מדי.

מהי עבירה שיש עמה קלון ומהן השלכותיה?

המונח "עבירה שיש עמה קלון" מופיע רבות בחוק הישראלי ויש לו השלכות משמעותיות על חייהם של אנשים שהורשעו בעבירות מסוג זה. עבירה כזו נחשבת לעבירה חמורה במיוחד, הפוגעת בערכי היסוד של החברה ובתקנת הציבור. על פי החוק בישראל, עבירה שיש עמה קלון היא עבירה אשר מעידה על פגם מוסרי חמור באופיו של מבצע העבירה. החוק אינו מגדיר באופן מפורש מהי עבירה שיש עמה קלון, אך בתי המשפט קבעו מבחנים שונים לקביעה האם מדובר בעבירה מסוג זה, ביניהם חומרת העבירה, הנסיבות שבהן היא בוצעה והאינטרס הציבורי שנפגע ממנה.

בין העבירות הנחשבות על פי רוב כעבירות שיש עמן קלון ניתן למנות עבירות מין חמורות, עבירות אלימות קשות, עבירות הונאה והפרת אמונים, עבירות שוחד ושחיתות שלטונית ועוד. כמו כן, עבירות הקשורות לארגוני פשיעה ועבירות ביטחוניות חמורות עשויות אף הן להיחשב ככאלו. הרשעה בעבירה שיש עמה קלון גוררת אחריה השלכות משפטיות ומעשיות משמעותיות. מעבר לעונש הצפוי בגין העבירה עצמה, כגון מאסר או קנס, הרשעה בעבירה שכזו עלולה להוביל להגבלות שונות על האדם שהורשע לאורך שנים רבות.

אדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון לא יוכל להתמנות או לכהן במשרות ציבוריות רבות, כמו תפקידים בכירים בשירות המדינה, שופט, חבר כנסת ועוד. בנוסף, הוא עלול לאבד רישיונות מקצועיים או להיות מנוע מלקבל רישיונות חדשים, כמו רישיון לעסוק בראיית חשבון, בעריכת דין, ברפואה ועוד. לכן, הרשעה מסוג זה עלולה לפגוע פגיעה אנושה בפרנסתו ובמעמדו של אדם בחברה למשך שנים ארוכות. במקרים של הרשעה בעבירה שיש עמה קלון, כדאי לקבל ייעוץ מטעם משפט הוגן כדי לבחון את האפשרויות העומדות בפני הנאשם ולנסות למזער את הפגיעה בחייו, ככל שניתן.

משפט הוגן: "יש שיקולים שיפוטיים רבים בקביעת עבירה שיש עמה קלון בשל היעדר רשימה מוגדרת"

כאמור, החוק אינו מספק רשימה סגורה של עבירות שיש עמן קלון, ולכן נותר שיקול דעת רחב לבתי המשפט בקביעה האם עבירה מסוימת נופלת לקטגוריה זו. בתי המשפט נדרשים לבחון כל מקרה לגופו, תוך שקילת מכלול הנסיבות והשיקולים הרלוונטיים.

  • מבחני העזר שפיתחו בתי המשפט לקביעת קלון: לאורך השנים, גיבשו בתי המשפט בארץ שורה של מבחני עזר, שנועדו לסייע בהכרעה האם יש לייחס קלון למעשה העבירה. בין מבחנים אלה ניתן למנות את חומרת העבירה ונסיבותיה, תדירות ביצוע העבירה, הנזק שנגרם לחברה ולאינטרס הציבורי, מידת הפגיעה בערכי המוסר והיושר ועוד.
  • בחינת הקשר בין העבירה למהות התפקיד או המקצוע: שיקול מרכזי נוסף בקביעת קלון הוא מידת הזיקה והקשר בין מהות העבירה שבוצעה לבין אופי התפקיד או המקצוע שממלא האדם שהורשע. ככל שהעבירה קשורה יותר לתחום עיסוקו של האדם ומעידה על פגם מהותי ביושרו ובהתאמתו לתפקיד, כך גובר הסיכוי שהיא תיחשב ככזו שיש עמה קלון.
  • האיזון בין הערכים המוגנים לבין זכויות הפרט: בבואם להחליט האם יש לייחס קלון לעבירה מסוימת, בתי המשפט נדרשים לאזן בין האינטרס הציבורי והערכים המוגנים על ידי החברה, לבין הפגיעה בזכויותיו של הפרט. יש לוודא כי הייחוס של קלון והגבלת יכולתו של אדם לעסוק במקצועו או להתמנות לתפקיד מסוים, לא תיעשה באופן גורף ולא מידתי.

אפשר להבין מכך את הקושי הרב בנושא הסבוך ואת החשיבות הרבה שיש לליווי משפטי הולם, כבר מהשלבים הראשונים של ההליך הפלילי. ייעוץ מטעם משפט הוגן יכול לסייע בניתוח נסיבות המקרה ובהצגת טיעונים משכנעים בפני בית המשפט, על מנת למנוע או לצמצם ככל הניתן את ייחוס הקלון והשלכותיו על עתידו של הנאשם.

 

עבירה שיש עמה קלון

 

דרכי התמודדות והשלכות לטווח הארוך

כבר מרגע הגשת כתב האישום, חשוב שהנאשם יקבל ליווי וייעוץ משפטי הולם, שיסייע לו להבין את מלוא המשמעויות של ההליך ולגבש אסטרטגיית הגנה מיטבית. לצד זאת, תמיכה רגשית מצד בני משפחה וחברים קרובים חיונית אף היא כדי לצלוח את התקופה הקשה. במקרים המתאימים, כדאי גם לשקול פנייה לגורמי טיפול ושיקום, כמו שירות המבחן או גורמי רווחה בקהילה, שיכולים לספק הכוונה וסיוע בתהליך השיקום האישי והחברתי.

במקרים רבים, יהיה על האדם שהורשע לבנות מחדש את הקריירה שלו ולהסתגל למגבלות החדשות שיחולו עליו. ייתכן שיידרש לשנות כיוון תעסוקתי או לרכוש הכשרה מקצועית חדשה, כדי להתגבר על החסמים שיוצרת ההרשעה. במצבים מתאימים, ובחלוף הזמן, ניתן יהיה לפנות לוועדות מיוחדות שבסמכותן להסיר את הקלון או להקל בהגבלות שהוטלו. פנייה שכזו דורשת הכנה יסודית והצגת תשתית ראייתית מתאימה, ולכן גם כאן יש חשיבות רבה לליווי משפטי מנוסה. נקודה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת היא בניית מוניטין חיובי מחודש, למשל על ידי פעילות התנדבותית ותרומה לקהילה. צעדים אלה, מעבר לערך החיובי הטמון בהם, עשויים גם לשפר את הסיכוי להסרת הקלון בעתיד.

הטיפ החשוב ביותר – אל תאבדו תקווה

הרשעה בעבירה שיש עמה קלון עלולה לגרור השלכות הרות גורל על חייו של אדם, אך חשוב לזכור כי גם במצב זה, יש דרכים להתמודד עם המצב ולצמצם את הפגיעה ככל הניתן. למרות הקשיים, רבים מצליחים לשקם את חייהם לאחר הרשעה ולמצוא את דרכם בחזרה למסלול חיים נורמטיבי.

לסיכום

הרשעה בעבירה שיש עמה קלון היא אירוע משמעותי ומטלטל בחייו של אדם, שעשוי להשליך על מעמדו ועתידו לשנים ארוכות. עם זאת, התמודדות נכונה, בסיוע משפטי טוב, יכולים לעזור במזעור הנזקים ובשיקום לטווח הארוך. המפתח הוא לא לאבד תקווה, לפעול בנחישות ובתבונה, ולגייס את התמיכה והעזרה הנדרשים לאורך הדרך.

נגישות